Ευρωπαϊκό αδιέξοδο στο προσφυγικό- Στην τετραμερή προσβλέπει ο Τσίπρας Με τις προσφυγικές ροές από           Οργιο διαφθοράς στον ΟΣΕ -Υπάλληλοι έδιναν απευθείας αναθέσεις σε Ρομά           Η NASA ανακάλυψε ολόκληρο ηλιακό σύστημα με πλανήτες σαν τη Γη           Καμία πρόοδος, παρά τη μακρά συζήτηση για το προσφυγικό, στην Σύνοδο Κορυφής           Η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης επί τάπητος στις Βρυξέλλες          
Σχολιαστής
06/07/2015 15:11:15
Πού πραγματικά οδηγεί το περήφανο ΟΧΙ του ελληνικού λαού...

 

 

Η κυβέρνηση «διαπραγματευόταν» επί πέντε μήνες και τελικά οδήγησε τη χώρα σε ένα δημοψήφισμα με αποτέλεσμα:

 

(α) Να του στερήσει τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, τα 3,5 δισ. ευρώ που θα μας έδινε η ΕΚΤ και τα 12 δισ. ευρώ που θα μας έδινε το ΔΝΤ ? συνολικά, τα 27 δισ. ευρώ περίπου που είχαν συμφωνηθεί από τις αρχές του 2015.

 

(β) Να του στερήσει τη μοναδική ασφάλεια που προσέφερε η υπαγωγή της χώρας σε πρόγραμμα της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αφήνοντάς την, από τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης, έκθετη σε κινδύνους ατυχήματος και στη βεβαιότητα επιβολής σκληρότερων μέτρων.

 

(γ) Να του στερήσει την πρόσβαση στις καταθέσεις του και στις λειτουργίες των τραπεζών, καθώς προκάλεσε τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διακόψει τη χορήγηση νέας ρευστότητας στις τράπεζες έναντι των καταθέσεων που χάνονται.

 

Με το περήφανο ΟΧΙ του ελληνικού λαού ποια θα είναι η συνέχεια τις επόμενες ημέρες:(α) Αρχές της εβδομάδας οι τράπεζες θα έχουν στεγνώσει από ρευστό. Δεν θα μπορούν να δίνουν ούτε 60 ούτε 50, αλλά ίσως 20 ευρώ διότι, απλά, δεν θα έχουν άλλα μετρητά. Γι? αυτό, οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν αύριο. Θα παραμείνουν κλειστές όχι επί 5 εργάσιμες ημέρες (όπως ψευδώς είχε ανακοινωθεί), όχι μέχρι την Τρίτη, αλλά επ' αόριστον. Κλειστές τράπεζες, με νεκρά ATMs;Άμεσες συνέπειες, η μερική καταβολή μισθών και συντάξεων, η καταστροφή θέσεων εργασίας, ελλείψεις αγαθών στην αγορά, καταπόνηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ιδιαίτερα, προβλήματα στη λειτουργία του κράτους, με επιπτώσεις σκληρότερες για τα οικονομικά πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

(β) Από τη Δευτέρα, η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα μπορεί να παραμείνει πλέον αδρανής. Θα είναι υποχρεωμένη να λάβει μέτρα για την προστασία της περιουσίας των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών, σε τελευταία ανάλυση των φορολογουμένων πολιτών της ΕΕ. Είναι απορίας άξιο το για πόσο ακόμα θα συνεχίσει να μας λυπάται ο κ. Ντράγκι και το ΔΣ της ΕΚΤ, συντηρώντας τη ρευστότητα με το καλαμάκι.

 

Πώς θα αντιδράσουν οι «εταίροι» (δανειστές-πιστωτές ή ό,τι άλλο θέλετε) στο αυριανό Eurogroup και τη σύσκεψη κορυφής; Τι θα κάνει η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας;

 

Το κακό σενάριο είναι:


Πρώτον, άμεσο «κούρεμα» των ενεχύρων που έχουν δώσει οι ελληνικές τράπεζες ως εγγύηση για τη ρευστότητα που έχουν δανειστεί. Το «κούρεμα» των εγγυήσεων συνεπάγεται ότι οι τράπεζες θα πρέπει να δώσουν πρόσθετες εγγυήσεις για τη ρευστότητα που ήδη έχουν πάρει ή να επιστρέψουν (είτε όλη είτε) μέρος της ρευστότητας που είχαν λάβει από την ΕΚΤ. Επειδή (α) οι εγγυήσεις που μπορούν να δώσουν οι τράπεζες αξιολογούνται ως «σκουπίδια» και ισχύουν (κατ' εξαίρεση) μόνο εφόσον μια υπό πτώχευση χώρα είναι σε πρόγραμμα, ενώ η Ελλάδα δεν είναι· και (β) επειδή οι τράπεζες δεν έχουν ρευστότητα για να επιστρέψουν, το αποτέλεσμα είναι ότι θα υποχρεωθούν να κηρύξουν πτώχευση.

Δεύτερον, βίαιη λύση του προβλήματος κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Από τα 27 δισ. ευρώ που είναι τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών, τα 14 δισ. είναι λογιστική προεξόφληση, ο λεγόμενος αναβαλλόμενος φόρος. Αν κριθεί αμφίβολο ότι ένα χρεοκοπημένο κράτος μπορεί να εγγυηθεί τα 14 δισ. και μηδενιστούν αυτά τα virtual κεφάλαια, τότε ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών πέφτει από το 12% στο 6%. Και μετά από μια εύλογη επανεκτίμηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (τα οποία εκτινάσσονται σε συνθήκες χρεοκοπίας...) εύκολα τα κεφάλαια των τραπεζών τείνουν να μηδενιστούν.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι καταθέτες θα πληρώσουν το μάρμαρο (το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων έχει 2 δισ. ευρώ, αυτά είναι όλα και όλα η «εγγύηση» για 120 δισ. ευρώ καταθέσεις). Αυτό θα είναι η αρχή. Το τέλος θα είναι η έξοδος της κατεστραμμένης χώρας από την οικογένεια της Ευρωζώνης.

 

Το καλό σενάριο θα είναι:


Το διετές πρόγραμμα των περίπου 29 δις. που αιτήθηκε ο πρωθυπουργός  από τον ESM, ή εάν υπάρχουν ακόμα αισθήματα φιλελληνισμού και φιλανθρωπίας  τα 8-10 δις. της πρότασης Γιουνκέρ τα οποία περήφανα απορρίψαμε με το δημοψήφισμα.

 

Χωρίς να υπολογίζουμε τη δίνη της πολιτικής αστάθειας και των ταχέων εξελίξεων, που ήδη έχει εισέλθει η χώρα, είναι απορίας άξιο το πώς θα μπορέσει η συγκυβέρνηση που ενισχύθηκε με ένα περίτρανο ΟΧΙ στην πρόταση των 8 δις. να πείσει τον περήφανο ελληνικό λαό ότι πρέπει να εφαρμόσει αυτή ή μία χειρότερη συμφωνία...