Ευρωπαϊκό αδιέξοδο στο προσφυγικό- Στην τετραμερή προσβλέπει ο Τσίπρας Με τις προσφυγικές ροές από           Οργιο διαφθοράς στον ΟΣΕ -Υπάλληλοι έδιναν απευθείας αναθέσεις σε Ρομά           Η NASA ανακάλυψε ολόκληρο ηλιακό σύστημα με πλανήτες σαν τη Γη           Καμία πρόοδος, παρά τη μακρά συζήτηση για το προσφυγικό, στην Σύνοδο Κορυφής           Η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης επί τάπητος στις Βρυξέλλες          
Σχολιαστής
13/07/2015 13:40:49
Μια μακροσκελής και αντιδημοφιλής ανάλυση...

photo

 

 

του Ευτύχη Βαρδουλάκη

Οι δραματοποιημένες προσεγγίσεις περί πραξικοπήματος, τη χώρα που ταπεινώνεται κλπ, είναι ατελέσφορες και λανθασμένες. Είναι η άλλη όψη του ιδίου νομίσματος που μας έφτασε σε αυτή την κατάσταση. Να βάζουμε τη λογική και την ψυχραιμία στην άκρη και να προσεγγίζουμε την πραγματικοτητα με "νοσηρό συναισθηματισμό", μπόλικο βολονταρισμό και διαχρονική χαζοχαρούμενη αθωότητα.

Διαπραγμάτευση είχαμε στις Βρυξέλλες. Ούτε πραξικοπήματα, ουτε ξυλοδαρμούς, ούτε διαδικασίες εξαγνισμού. Κάποιοι μας έδωσαν ενα νέο δάνειο που φτάνει σε ύψος το μισό μας ΑΕΠ και θελουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα παει άκλαφτο. Και καποιοι αλλοι ήθελαν να ξανακάνουν σαφείς τους όρους λειτουργίας της ευρωζωνης για να μην εχουμε σύντομα τα ιδια.
Αν σε αυτή τη διαπραγμάτευση ήμασταν εμείς σε δύσκολη θέση, αυτό οφείλονταν σε δικά μας λάθη 5 μηνών (που ευτυχώς αναγνώρισε πλέον και ο ίδιος ο πρωθυπουργός), καθώς και στο φιάσκο του δημοψηφίσματος, το οποιο - είτε θελουμε να το παραδεχτούμε είτε οχι - εκανε ζημιά, τοσο στην οικονομία, οσο και στην αξιοπιστία μας.

Να το δούμε λίγο αλλιώς;
Πριν μια βδομαδα αυτούς από τους οποίους ζητάμε λεφτά τους λεγαμε "οικονομικούς δολοφόνους", "εκβιαστές", ότι "καταλύουν τη δημοκρατία", κλπ. Τον Τσίπρα - που σημερα αντιμετωπίζουμε ως θύμα μπούλινγκ - τον αντιμετωπίζαμε με δέος ως σύγχρονο Τζεκινς Χαν που εξολόθρευσε εγχώριους και ξένους αντιπάλους του.
Τι περιμέναμε δηλαδή μετά από ολα αυτά; Κόκκινο χαλί και θερμές ευχαριστίες; Ότι δεν θα ήταν πιο επώδυνη η τελική πρόταση από αυτή που απορρίψαμε (μια πρόταση που δεν ήταν καν τελεσίγραφο), όταν η λύση είχε γινει εντωμεταξύ πιο ακριβή λογω ύφεσης και τραπεζών;
Ειναι παράλογο να θεωρούν οι ξένοι ότι δυσκολα θα περάσει το νέο πρόγραμμα απο τη Βουλή; Δεν ξέρουν οτι ο Τσιπρας ΠΡΙΝ ακόμα παει στις Βρυξέλλες, εχει χασει τη δεδηλωμένη, παρα το οτι η αντιπολίτευση - ορθώς - δεν εχει θέσει τέτοιο θεμα;
Ποιος δανειστής (διαχειριστής χρημάτων των δικών του φορολογουμένων) δεν θα σκέφτεται οτι η χώρα μοιάζει με "τρελό φορτηγό" και ότι η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση ειναι αιχμάλωτη μιας εξαγριωμένης κοινής γνώμης, άρα το προγραμμα θα φουνταρει χωρις εγγυήσεις - τις οποίες και ζητάει;

Να με συγχωρείτε, αλλά όλα τα παραπάνω δεν ειναι ούτε αυτομαστίγωμα ούτε εθελοδουλεία. Ούτε κάνει "γερμανοτσολιάδες" (τι εμετική αθλιότητα...) οσους προσπαθούν να αξιολογούν την κατασταση από μια απόσταση και να μην παρασύρονται απο το θυμικό. Ρεαλισμός λέγεται και καλό ειναι να τελειωνουμε με τις ψευδαισθήσεις και την αέναη παιδική μας αθωότητα. Αρκετά μας κόστισαν. Το πιο ακριβό φροντιστήριο της ιστοριας πληρώσαμε για να ωριμασουμε βιαίως.

Δεν εχω αμφιβολία οτι η Ευρώπη βγαίνει αδυνατισμένη από αυτή την κρίση. Το δηλητήριο που εχει χυθεί ειναι πολυ και θα παρει καιρο μέχρι να ανακάμψουμε. Οσοι αγαπάμε την ιδέα της ΕΕ και ο,τι αυτή συμβολίζει θλιβόμαστε ακομα περισσότερο. Ας μην το τραβάμε ομως ακομα πιο πολυ στα ακρα με υπερβολές και ασύμμετρες δραματοποιησεις.

Για τη συμφωνία τα ειχαμε πει απο χθες. Ο Τσίπρας από την ώρα που είπε δημοσίως ότι "δεν μιλαμε για grexit αλλα για άτακτη χρεοκοπία που ισοδυναμεί με ανατίναξη της χωρας" (δική του η φράση) δεν είχε δρομο επιστροφής. Τι θα ελεγε μετά; Επειδή πήγαν να με ξευτιλίσουν για όσα ειχα πει, θα ανατινάξω τη χώρα για να μάθουν; Δεν γινονται αυτά.
Απο την άλλη, αν οι εταίροι ήθελαν να μας τελειώσουν, την επόμενη του δημοψηφισματος, θα μας τραβούσαν την πρίζα μέσω ΕΚΤ και θα το κλείναμε το μαγαζί μέσα σε ένα βράδυ. Εκεί που ειχαμε φτάσαμε κανείς δεν μπορούσε να κάνει πίσω.

Ας την δούμε αναλυτικά τη συμφωνια, ας την ψηφίσουμε με ευρεία πλειοψηφία, ας περιφρουρήσουμε την πολιτική ομαλότητα και ενα κλίμα στοιχειώδους συνεννόησης και ας ξαναμπούμε επιτέλους στην πολιτική και οικονομική κανονικότητα. Οχι άλλες ντρίπλες, οχι αλλη ένταση, οχι αλλοι εσωτερικοί κ εξωτερικοί εχθροί. Ένα χρόνο τώρα είμαστε σε μια συνεχή πολιτική νεύρωση. Δεν γίνεται δουλειά έτσι όμως. Ας ηρεμήσουμε και ας προχωρήσουμε μπροστά. Σαν κανονική χωρα.